14 червня 2025 року – Всесвітній день донора крові

З нагоди Всесвітнього дня донора крові, що відзначається 14 червня, ВООЗ проведе кампанію під гаслом: «Здавайте кров, даруйте надію: разом рятуємо життя». Всесвітній день донора крові – привід нагадати про заслуги мільйонів добровольців, які безоплатно здають свою кров, щоб подарувати іншим шанс продовжити життя. Їхня щедрість рятує людей від смерті, згуртовує суспільство і є виразом духу солідарності. Ця пам’ятна дата – не лише данина подяки донорам, але й можливість звернути увагу на незмінно гостру потребу регулярного донорства безпечної крові.
Цього року компанія присвячена надії, яку приносить кожна крапля донорської крові. Щороку переливання крові потребують мільйони пацієнтів, і кожен акт донорства стає для них джерелом надії.
Цілі кампанії цього року:
- підвищити обізнаність громадськості про критичну потребу в донорській крові та плазмі та про те, яку роль їх наявність відіграє в житті пацієнтів;
- мотивувати як нових, так і традиційних донорів до регулярної здачі крові для підтримки стабільного та достатнього запасу донорської крові;
- підкреслити внесок донорів крові у покращення показників здоров’я та благополуччя населення та пропагувати цінності солідарності, співчуття та взаємодопомоги за допомогою практики донорства крові.
Повномасштабна війна, спричинена вторгненням російської армії в Україну, докорінно змінила все наше життя. І незважаючи на всі жахіття, ми демонструємо справжні дива — дива єдності, хоробрості, незламності. Щодня до лікарень прибувають нові поранені бійці, і їм ми можемо допомогти, здавши кров, яка рятує життя військових. Потреба в донорській крові лишається стабільно високою. Донорської крові потребують також цивільні, що постраждали від воєнних дій. Не скасувала війна і планових ургентних операції, онкологічних захворювань, ускладнених пологів. В Україні завжди існував дефіцит донорської крові, й наразі ця проблема стала особливо гострою.
Донором може стати практично будь-яка здорова людина у віці від 18 до 60 років, якщо вона не має протипоказань. Люди з масою тіла менше 50 кг або зрості менше 150 см допускаються до донорства в індивідуальному порядку лікарем-трансфузіологом. При цьому об’єм однієї донації не повинен перевищувати 12% об’єму циркулюючої крові. Стандартний об’єм заготівлі крові (донації) 450 ± 50 мл без урахування кількості крові, що взяли для аналізів (до 40 мл).
В середньому чоловік може здавати кров 5 разів на рік, а жінка – 4. Плазму можна здавати до 12 разів на рік.
Існують абсолютні протипоказання, що не дозволяють людині здавати кров: венеричні та інфекційні захворювання (ВІЛ-інфекція, СНІД, сифіліс, вірусний гепатит, туберкульоз, бруцельоз, тиф, лепра тощо), злоякісні пухлини і хвороби крові. Також не допускаються до донорства люди з органічними захворюваннями ЦНС, повною відсутністю слуху та (чи) мови, психічними захворюваннями, наркоманією, алкоголізмом, серцево-судинними хворобами, захворюваннями шкіри (псоріаз, екзема, різні дерматози), хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка), захворюваннями печінки, жовчовивідних шляхів, нирок.
Донорам не рекомендується:
– Увечері напередодні здачі крові їсти жирну, смажену, гостру, копчену їжу, молочні продукти, олію, яйця, гриби, горіхи, банани, буряк.
– Вживати алкоголь менш ніж за дві доби (48 годин) до процедури.
– Приймати анальгетики та аспірин (ці речовини погіршують здатність крові згортатися) менш ніж за три доби (72 години) до процедури.
– Палити менш ніж за годину до процедури.
– Здавати кров натщесерце. Вранці, в день здачі крові, рекомендується з’їсти нежирний вуглеводний сніданок (зварена на воді каша, сухе печиво) і випити велику кількість рідини (солодкий чай).
– Здавати кров при погіршенні стану здоров’я: озноб, запаморочення, головний біль, слабкість.
Після донації дуже важливо правильно харчуватися, аби відновити не лише кількість, а й якість крові. Їжа, багата на залізо, – одна з важливих умов відновлення після здачі. Це передусім продукти тваринного походження: м’ясо (особливо червоне), печінка, риба та різноманітні морепродукти.
Якщо ви не вживаєте такої їжі, запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, а також хліб, крупи та макарони. Проте організм зможе засвоїти лише 10% заліза з рослинних джерел. Покращити ситуацію допоможе вітамін С, який стимулює засвоєння заліза. Найкращі харчові джерела вітаміну С – свіжа зелень та ягоди, цитрусові, фрукти, капуста, свіжі помідори.
Протягом пари годин після їжі не вживайте чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза. Негативно впливають і молочна продукція, клітковина, яйця та шоколад.
Здати кров в м. Харкові можна у КНП ХОР «Обласний Центр Служби Крові», за адресою вул. Клочківська, 366. Донор – Центр в ТРЦ Нікольський вул. Сковороди Григорія, 2а.
Кожна здача крові – це дорогоцінний дар, який рятує життя, а неодноразове донорство – ключ до забезпечення достатніх запасів безпечної крові.
Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха!